Dzial Angelina Jolie
Dlaczego zdecydowalem sie zrobic osobny dzial dla Angeliny Jolie? Angelina Jolie jest aktorka, ktora gra Lare Croft w filmach Tomb Raider. Mysle, ze jest to juz wystarczajacy powod. Pamietam jak trwaly poszukiwania aktorki, ktora moglaby sie wcielic w Angeline Jolie. Podawano rozne kandydatki, ale nie przyszloby mi do glowy, ze aktorka, ktora wcieli sie w postac Lary bedzie ta 26-letnia aktorka. Kim ona jest, dlaczego zostala aktorka? Tego dowiecie sie w tym dziale. Zapraszam wiec do lektury.

Biografia
Angelina Jolie urodzila sie 4 Czerwca 1975 roku w Los Angeles. Jest ona corka wybitnego aktora i zdobywcy Oscara, Jona Voighta i modelki Marcheline Bertrand. To, ze jest mloda nie przeszkodzilo jej w zdobyci trzech Zlotych Globow i Oscara za najlepsza role drugoplanowa w filmie "Przerwana Lekca Muzyki" ("Girl Interrupted"). Najwieksze role Angelina zaczela dostawac pod koniec lat 90. Wtedy to dostala role glownej bohaterki w glosnym Filmie "Gia". Wcielila sie w nim w role uzaleznionej od narkotykow i chorej na AIDS modelki. Takie role przynisly Angelinie slawe bardzo ambitnej i dobrej aktorki. Ludzie polubili ja rowniez za to, ze nie zwraca na siebie uwagi, wywolujac wielkie skandali. Angelina zagrala rowniez w filmach takich jak "Foxfire" (1996) czy "Mojave Moon" (1996). O swojej roli Laty Croft mowila, ze jest dla niej dobrym odpoczynkiem po rolach tak wymagajacych jak ta z "Przerwanej Lekcji Muzyki" gdzie wcielila sie w role chorej psychicznie pacjentki szpitala psychiatrycznego. Obecnie Angelina Jllie samotnie wychowuje dziecko, ktore adoptowala.


Filmografia
Filmografia pochodzi ze strony Filmweb
2004: Sharkslayer jako Lola
2003: Lara Croft: Tomb Raider 2 (Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life) jako Lara Croft
2002: Co za życie (Life or something like it) jako Lanie Kerigan
2001: Beyond Borders
2001: Grzeszna miło¶ć (Original Sin) jako Julia Russel
2001: Tomb Raider jako Lara Croft
2000: 60 sekund (Gone in 60 Seconds) jako Sara Sway Wayland
1999: Kolekcjoner ko¶ci (Bone collector, The) jako Amelia Donaghy
1999: Przerwana lekcja muzyki (Girl, Interrupted) jako Lisa
1999: Zmęczenie materiału (Pushing Tin) jako Mary Bell
1998: Gia jako Gia Carangi
1998: Gra w serca (Playing by Heart) jako Joan
1998: Hell's Kitchen jako Gloria McNeary
1997: George Wallace (TV) jako Cornelia Wallace
1997: Playing God jako Claire
1997: Prawdziwe kobiety (True Women (TV)) jako Georgia Virginia Lawshe Woods
1996: Wtajemniczenie (Foxfire) jako Margaret Legs Sadovsky
1996: Love Is All There Is jako Gina Malacici
1996: Mojave Moon jako Ellie
1995: Hakerzy (Hackers) jako Kate Libby
1995: Bez dowodów (Without Evidence)
1993: Armia Boga (Cyborg 2) jako Casella 'Cash' Reese
1982: Lookin' to Get Out jako Tosh

Zdjecia